Goudwinning in Cambodja : Aantrekkelijk maar risicovol

Januari 2012:

Genesteld tussen Vietnam en Thailand ligt Cambodja, een arm land met een mandje van grotendeels onaangeboorde bronnen die goud bevatten. In de afgelopen tien jaar is de interesse in de mijnbouw met positieve reactie ontvangen van de regering. Voor Cambodja, kan de mijnbouwsector een sleutel zijn tot economische groei. Voor de beleggers kunnen er aantrekkelijke mogelijkheden zijn maar er is ook vaak de term ‘hoog risico’ gevallen.

Dat Cambodja goud heeft is een van de weinige dingen waarvan investeerders er zeker van kunnen zijn. De solide geschiedenis van de goudwinning voeren bewijs, net als de exploratie-inspanningen die op dat moment aan de gang.

Scott Donahue, Vice President van Corporate Affairs voor Angkor Gold (TSX: ANK), zegt dat zijn bedrijf afgereisd is naar alle vier de hoeken van Cambodja en dat er grote mogelijkheden zijn.

Het vinden van een economische gewin.

De vraag die nog moet worden beantwoord is of die mogelijkheden zal vertalen in een economisch levensvatbare mijnen.

CAMEC is een vereniging van bedrijven en individuen die betrokken zijn in de mijnbouw van Cambodja. Het is ook een van de stemmen die waarschuwt dat Cambodja hogere risico’s herbergt dan veel andere landen die strijden om exploratie investeringen.

Het land heeft geen commerciele goudmijn en heeft ook geen geschiedenis van commerciƫle mijnbouw. Er is geen voorbeeld voor beleggers waarop ze kunnen wijzen als een model van het succes of het verbeteren ervan.

De beste indicator van het Cambodja goud mijnbouw potentieel op dit punt is ‘OZ Minerals’ (ASX: OZL) ‘Okvau Working deposit’.

Beschouwd als de meest geavanceerde project in het land, is Okvau gelegen in de provincie Mondulkiri. De mijnen hebben meer dan 600.000 ounces goud tot de beschikking. En hoewel deze ontdekking, gedaan in 2010, stemt tot optimisme, is het niet genoeg voor OZ voor econimische productie. Integendeel, het bedrijf zei dat het nodig is om twee miljoen ounces goud te vinden voor haar exploratie-inspanningen en heeft de hoop dat te vinden.

Donahue zegt dat OZ verwacht in de nabije toekomst een aankonding te doen en positieve resultaten worden verwacht.

“Goed nieuws voor OZ is goed nieuws voor Cambodja,” zei hij.

Het ontwikkelen van de mijnbouw-beleid

Indien een economisch goudmijn is te vinden in Cambodja, krijgen investeerders andere risico’s in het vooruitzicht. Met de niet-bestaande mijnverleden komt de afwezigheid van een uitgebreide mijnbouw beleid. Nog te worden uitgebouwd zijn de systemen waarin en de regulering van de mijnbouw gerelateerde onderwerpen zoals belastingen, royalty’s, en incentives.

CAMEC herkent deze als uitdagingen voor het bouwen van een wereldklasse mijnsector in Cambodja.

Tot nu toe wordt de regering van Cambodja geprezen door buitenlandse investeerders voor de behandeling die zij ontvangen. Echter heeft deze alleen betrekking tot het exploratie, een periode waarin wordt geinvesteerd, maar de inkomsten nog niet worden gegenereerd.

Bedrijfsomstandigheden

Infrastructuur wordt vaak aangehaald als een potentieel gebied voor zorg.

In 2010 waarschuwde Sok Leng, directeur-generaal van minerale hulpbronnen bij Ministerie van Cambodja van Industrie, Mijnen en Energie dat het niet allemaal makkelijk gaat, omdat er slechte infrastructuur is en onderzoek moet worden uitgevoerd in de afgelegen jungle. Hij voegde eraan toe dat dit vereist meer te investeren in tijd en kapitaal.

Verbeteringen worden continu gemaakt, met een opmerkelijke investering in de infrastructuur die worden toegeschreven aan de Chinezen en deze zijn vruchten beginnen af te werpen.

Hoewel in Cambodja de elektriciteit als extreem duur wordt beschouwd, zegt Donahue dat noch de toegang tot of het noch de kosten van een adequate levering van elektriciteit of water blokkade zijn.

Alle diensten die wij nodig hebben, hebben wij, zei hij.

Verder is er een grote pool van arbeid beschikbaar in Cambodja.

Donahue beschrijft Cambodjaanse burgers als een van de meest oprecht vriendelijke mensen in de wereld. En de meerderheid zijn ook jong. Met meer dan de helft van de bevolking van het land jonger dan 25 jaar, is er een grote arbeidsreserve beschikbaar.

Echter, verkennen in afgelegen gebieden van Cambodja om goud te vinden leiden tot een risico dat veel mijnbouwbedrijven nog niet eerder hebben ondervonden, dat van de niet-ontplofte landmijnen.

Maar, er is zelfs een middel om dit te overwinnen. Angkor werkt met een gespecialiseerd team dat vooruit reist en de weg vrij maakt en als gevolg daarvan zijn er nog geen incidenten geweest. Hoewel deze diensten zijn voor het bedrijf de grootste de grootste kosten zijn voor het land zegt Donahue dat het een kleine prijs is om te betalen voor de veiligheid.

In het geheel genomen, beschouwt hij de vooruitzichten en voorwaarden in Cambodja als goed en zijn de kosten in lijn met de industrie standaarden.

Bron:http://goldinvestingnews.com

This entry was posted in Goudnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *